Menu

Svensk möbeldesign

Om man säger orden ”Sverige” och ”möbler” i samma mening tänker nog de flesta människor i större delen av världen på IKEA. Faktum är dock att Sverige har en längre och mer rik tradition av möbeldesign, med flera stora namn som har påverkat den svenska stilen. Tre av dessa namn är Carl Malmsten, Yngve Ekström och Bruno Mathsson.

Carl Malmsten var förutom möbeldesigner även arkitekt, men är kanske mest känd för de möbler han designade för Stockholms stadshus när det byggdes på 1910- och 1920-talet. Detta uppdrag fick han efter att ha vunnit både första och andra pris i den tävling som hölls om uppdraget att få utföra inredningar i Stadshuset. Enligt Malmsten själv var dessa möbler de allra första han ritade. Han har bland annat skapat de stolar som står i Stadshusets Rådsal och i Rådskorridoren. Malmsten höll sig till den svenska klassicismen, och var skeptisk till funktionalismen som började framträda på 1930-talet.Y_Ekstroem_Lamino

Om Carl Malmsten framförallt förknippas med en viss byggnad, brukar Yngve Ekström framförallt förknippas med en viss möbel, närmare bestämt länstolen ”Lamino” som han själv skapade. Denna ikoniska stol har bland annat utsetts till århundradets svenska möbel av läsarna till tidningen Sköna Hem.

Bruno Mathssons karriär som möbelformgivare var inte lika omedelbart självklar som Carl Malmstens. Den första stolen han skapade, ”Gräshoppan”, ritade han år 1931 efter en beställning av Värnamo lasarett. Varken personalen eller patienterna tyckte dock om de nya stolarna, och de förvisades till att stå staplade på sjukhusets vind. Mathsson fortsatte dock att experimentera med olika lösningar och undersöka hur människan sitter, och när han år 1936 fick ställa ut sina möbler på Röhsska Konstslöjdsmuseet, innebar det ett genombrott inte bara i Sverige utan även internationellt, då han året därefter bjöds in för att delta i världsutställningen i Paris.

Om du har inspirerats av dessa stora namn inom svensk möbeldesign, och bestämt dig för att uppdatera inredningen i ditt hem, till exempel genom att köpa en ny soffa, ska du gå in på Furniturebox.se. Där finns ett stort utbud av soffor för alla smaker, både för de som tycker om den klassiska svenska möbeldesignen och för de som föredrar något mer modernt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *