Menu

Klassisk svensk design

655px-Söderlångvik,_moraklockaKlassisk svensk design

Klassisk svensk design är något som vi svenskar har växt upp med. Vem har inte haft en disktrasa av märket Wettex hemma eller ett par träskor i garderoben? Svenska klassiska saker står som ikoner för Sveriges historia och är något som de flesta av oss är stolta över. Det är säkert många som gett bort en dalahäst till någon i utlandet då den verkligen utstrålar svenskhet och Sverige. Det är också vanligt att samla på dessa klassiska ting. Här kommer ett litet urval av ett par saker med klassisk svensk design.

Dalahästen

Dalahästen är en traditionell svensk ikon. Den har tillverkats sedan 1600-talet och var från början en leksak. Först var hästarna målade i svart och vitt eller blått. Det finns ingen exakt dokumentation för när man började måla trähästar med rosor i Dalarna, men troligtvis var det runt 1840-talet. Dalahästen som den ser ut idag är däremot inte särskilt gammal. Den fick dagens form så sent som på 50-talet. Världens största dalahäst invigdes 1989. Den finns i Alvesta och är 13 meter hög.

Fjällräven_Kånken_backpacksKånken

Ryggsäcken Kånken är en välkänd produkt från varumärket Fjällräven, som skapades 1978. Nu för tiden finns den i massor av olika färger och är populär både i Sverige och utomlands.

Träskor

Träskor ansågs länge som skor för fattiga, men de blev väldigt populära under 70-talet. Den vanligaste modellen är gjord av trä med en överdel av läder. Träskor finns i många olika färger med fina mönster.

Wettexduken

Disktrasan Wettex uppfanns 1949 av Curt Lindquist. Det är en svampduk tillverkad av naturliga råvaror som förmultnar efter ett par veckor på komposten. Ordet Wettex står för wet textile, vilket uppfinnarens fru kom på. Trasan har förmågan att suga upp 15 gånger sin egen vikt.

Svenskt Tenn-elefant

En välkänd klassiker är det svenska elefantmönstret. Det uppfanns av Estrid Ericson som var Svenskt Tenns grundare. Hon hittade inspiration till mönstret när hon var på en marknad i Sydafrika. Mönstret finns numera bland annat på kuddar, lampor och tapeter.

Moraklockan

Moraklockan är en stor klocka som står på golvet eller kan hängas på väggen. Den kommer, som namnet avslöjar, från Mora i Dalarna. Det var under 1800-talet som de första uren började tillverkas i Östnors by, vilket la grunden till det unika hantverket. Klockfodralen målades i kurbitsmönster, vilket är ett färggrant måleri med mycket detaljer och blommor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *