Menu

Vad klassas som skandinavisk design?

Att säga att någonting är av ”skandinavisk design” är att ge produkten ett visst innehåll. Tänker man på skandinavisk design så kommer det direkt upp bilder av möbler, kläder och föremål av enkelt snitt men med alltid med sinne för form och funktionalitet. Men vad klassas egentligen som skandinavisk design? Rent tekniskt bör produkten förstås vara designad just i någon av de Nordiska länderna, Danmark, Sverige, Finland, Norge eller Island. Men ursprunget betyder inte allt, produkten bör även vara designad i skandinavisk stil, det vill säga med tonvikt på funktion och utan för mycket krusiduller.

design_in_scandinavia_exhibitionSkandinavisk designs signum

Termen skandinavisk design har använts sedan 1950-talet för att beskriva en gemensam strömning inom design från de Nordiska länderna. Skandinavisk design är än idag känt för dess fokus på funktionalitet, enkelhet och minimalism. Just i det fokuset kanske man också kan skönja de Skandinaviska rötter och samhällsidéer som ledde fram till skandinavisk designs egenart. På 50 och fram till 70-talet rådde nämligen glada tider i Norden. Samtliga Nordiska länder byggde upp starka välfärdsstater och man ville att kultur och så även god design skulle kunna avnjutas av alla i sann demokratisk anda. Därför satsade man på form och funktion och pris, man ville göra föremål som alla människor också kunde nyttja. Dessa idéer om demokratisk design finns kvar än idag och enkelheten och funktionaliteten fortsätter fortfarande att vara skandinavisk designs signum.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *