Menu

Svensk modedesign

Det svenska modeskapandet har fått internationell renommé, där etablerade modekreatörer som Filippa K, Gunilla Pontén och Anna Holtblad har skapat egna svenska märken som säljs över världen. Svensk modedesign brukar beskrivas som stilren och minimalistisk, genomtänkt och med stark skärning. Andra kända svenska modeskapare är Bea Szenfeld som är uppskattad för sina experimentella och konstnärliga kreationer, och Ida Sjöstedt som designade prinsessan Sofias brudklänning.

För att inspireras kring mode går det att besöka NA-KD, där du kan se olika plagg som vinterjacka dam och många andra modekategorier. Svenska modeskapare brukar ofta hämta inspiration från olika länder och perioder i historien, där vi som land själva har en lång tradition av vackra och dekorativa folkdräkter. En vinterjacka för dam behöver fylla flera funktioner, där den inte bara måste vara varm och klara av väder och vind utan också se moderiktig och väldesignad ut.

Konstnärliga Bea Szenfeld

Bea Szenfeld är en svensk modedesigner som år 1983 flyttade från Polen till Sverige med sin mor. Hon examinerades år 2002 från Beckmans designhögskola, där hennes slutprojekt vann ett designstipendium. Efter sin examen startade hon ett modehus under eget namn, där hon designade kläder för män och kvinnor. Bea Szenfeld brukar ofta använda gamla tyger från secondhandkläder och annat alternativt material som papper. Hon formger toppar med synligt ursprung, där de konstrueras bak och fram eller ut och in. Med hjälp av blekningar, färgningar och insyningar skapas helt nya kreationer.

Prisade Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt har sedan barnsben varit intresserad av sömnad och läste textil- och beklädnadsteknisk linje på gymnasiet. Med vidareutbildning från London College of Fashion och University of Westminster i botten startade hon år 2001 sitt eget märke som hon kallade ”Ida Sjöstedt”. Hennes kreationer har en tydligt feminin stil med mycket spets, vilket har benämnts som smakfullt men samtidigt kitschigt. År 2015 designade hon brudklänningen till prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *