Menu

Arbeta som designer

Om du drömmer om att arbeta som designer finns det många saker att ha i åtanke. Det är ett yrke som kräver mycket i form av disciplin och kreativitet – men det kan också ge dig en oerhörd frihet och glädje. En av de intressantaste aspekterna av att arbeta som designer är att det är ett jobb som kan utföras på många olika sätt. Det finns inga tydliga riktlinjer när det gäller anställningsform eftersom du själv väljer hur du vill arbeta. Det bästa är därför att välja det som passar din kreativa ådra bäst eftersom det tenderar att leda till mest effektiva slutresultat.

Ett klassiskt sätt att arbeta som designer är att bli anställd av ett företag. Det kan exempelvis röra sig om ett större företag som Svensk Tenn som har behov av duktiga designers i sitt stall. Här jobbar du med en stor budget både när det gäller kreationer och marknadsföring, vilket gör att du kan vara säker på att dina verk når ut till en större publik. Du kan också välja att ta anställning på ett mindre företag där du har större chanser att få inflytande över företagets riktning. Designerbranschen är tuff och det finns få tillgängliga positioner, men om du visar framfötterna har du alltid möjlighet att få anställning.

Architect with clients discussing blueprint, blueprint rolled on table.

Ett annat sätt att arbeta på inom designyrket är att göra det som frilans. Det betyder att du är din egen chef och bestämmer både arbetstider och lön själv. Naturligtvis behöver du ta hänsyn till marknadspriser om du vill ha möjlighet att sälja dina verk på regelbunden basis, men du har större frihet när det kommer till att lägga upp en affärsstrategi. Det kan också underlätta om du vill hålla din verksamhet bred med många olika typer av designformer. Som frilansdesigner kan du välja att arbeta med olika köpare och se till att ta din karriär i den riktning som du själv vill.

Som företagare gäller det att kunna marknadsföra sig. Det gäller både du som representerar dig själv liksom du som jobbar på ett större företag. På medtryck.com kan du trycka upp artiklar som hjälper dig att synas.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *