Menu

Sigvard Bernadotte

Sigvard Bernadotte är kungligheten som blev en av Sveriges genom tiderna mest framstående industridesigner, formgivare och illustratör. Han ligger bakom många olika ikoniska designer så som till exempel logotypen för Marabou, konservöppnaren Röda Clara, kryddglasen som Santa Marias kryddor levereras i och mängder av andra bruksföremål och grafiska designer.

Rieker är ett tyskt familjeföretag som tillverkat högkvalitativa skor sedan år 1874. Om Sigvard Bernadotte någonsin bar skor tillverkade av dem kan vi bara spekulera i. Vi vet att mannen hade bra smak, så det finns inget skäl att tro att han inte bar Rieker skor åtminstone någon gång under sitt liv.

Blev av med sin prinstitel

Sigvard Bernadotte föddes den 7 juni på Drottningholms slott i Stockholm. Han skulle bli den första i släkten Bernadotte som tog studentexamen. Han studerade vid Lundsbergs skola, Uppsala Universitet och sökte sig därefter till Konstfack. Det var under studierna vid det sistnämnda lärosätet som hans identitet som formgivare cementerades. Senare utbildade han sig till officer och tjänstgjorde som löjtnant under andra världskriget.

Georg Jensen

Efter andra världskriget fick Sigvard anställning som konstnärlig ledare hos den väl ansedda danska smycketillverkaren Georg Jensen. Han fick stor framgång på den danska firman. Under hans ledning lämnade Georg Jensen i någon mån sitt tidigare formspråk. Jugendstilen som dittills dominerat utbudet hos smycketillverkaren ersattes långsamt men säkert av mer funktionalistisk och sparsmakad formgivning. Även om han inte var kvar som konstnärlig ledare mer än i några år skulle samarbetet med det danska bolaget vara ända fram till 1980. Med facit i hand hade han designat mer än 200 silverobjekt för märket.

En kunglig rebell?

Sigvard var vår nuvarande kungs farbror och uppfattas som något av en rebell bland nordiska kungligheter. Skälet till det är förstås att han på flera sätt separerade sig ifrån vad som förväntas av en kunglighet. Som tidigare nämnts var han den första i sin släkt som skaffade sig akademiska meriter i den ”verkliga världen”. Han valde utöver det att avstå från sin prinstitel] för kärlekens skull när han år 1934 gifte sig med Erica Patzek. Med det sagt ska man komma ihåg att han spenderade ganska mycket tid i livet med att försöka få tillbaka sin prinstitel, det skulle dock visa sig vara förgäves. Sigvard Bernadotte avled år 2002 utan att ha fått den tillbaka. I det sammanhanget kan det också vara värt att tillägga att det inte var kungahuset som tog hans titel ifrån honom. Titeln fråntogs honom med grund i ett regeringsbeslut som fattades samma år som han gifte sig.

Men vad gjorde väl egentligen hans fråntagna titel? Som en av Sveriges mest framstående designers någonsin levde han ett både långt och rikt liv. Bara en sådan sak som att många av hans designer är i bruk idag visar vilket kreativt geni han var.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *