Menu

Kända formgivare inom svensk design

Det kan ligga en stor skillnad i att rätt och slätt köpa ett nytt badkar för att man behöver det och att hitta det rätta badkaret som stämmer in med den övriga stilen i badrummet. Vem är du? Vill du köpa det som tilltalar dig vad gäller form och färg eller köper du en möbel bara för att det har en funktion att fylla? Sanningen är att svensk design är mer än bara färg och form. Det har oftast en avskalad design där både form och funktion samsas i ett och samma objekt. Det är anledningen till att svenska designer är så populära även utanför landets gränser.

Dansk och svensk design tillsammans

Många gånger talar man om nordisk design eftersom både den svenska, norska och danska stilen smälter in i varandra. Även om det finns skillnader mellan länderna är det överlag en design som går hem i hela Norden vare sig formgivaren är dansk, norsk eller svensk. När det gäller vår klassiska blå Ikea-kasse fick den nyligen ett nytt utseende. Detta är ett typiskt exempel på att svensk design med hjälp av dansk formgivare är ett vinnande koncept eftersom Ikea lät danska Mette Hay designa den. Flera svenska kända designer och formgivare har sitt ursprung i Danmark. Arne Jacobsen var en av dem. Han kom till Sverige redan 1943 då han flydde från Danmark på grund av sitt judiska ursprung. Han formgav både byggnader och möbler. Ett av hans mest kända verk är stolen ”myran”, som är en trebent stol i pressad plywood. Förutom möbler och byggnader står han även bakom många textilier, badrumsinteriörer och bestick. Vår svenska hyllade möbeformgivare och arkitekt Bruno Mathsson hade en permanent utställning i Köpenhamn och var mycket populär i Danmark, men likaväl i Sverige och internationellt.

Nutida lovande formgivare

Från flera designskolor i både Danmark och Sverige går många lovande formgivare ut. Många av dem lyckas skapa sig ett namn inom Norden medan andra har sikte på internationell karriär. Eftersom den avskalade skandinaviska designen som har liknats vid den japanska har blivit alltmer populär på kontinenten är det många som lyckas också. Att svenska formgivare ofta är mycket flexibla är kanske nyckeln till många framgångar. Efva Attling är ett lysande exempel på detta. Hon gick från sångerska till smyckesdesigner och nu kan hon även ses som en av formgivarna hos Orrefors. Att stora svenska företag ger satsar på unga lovande designer är också mycket positivt. Som exempel kan nämnas Sara Persson som är i 20-års åldern. Hon är en den yngsta formgivaren vid Kosta Boda. Formgivare som har designat för Ikea har hittills varit ganska anonyma men nu börjar man även här sätta formgivarna i fokus. Genom åren är det hundratals olika formgivare som har gett form åt olika klassiker som finns i många svenskars hem. Hur många har inte haft en bokhylla Billy hemma?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *