Menu

Svensk smyckesdesign

Svensk designs stilrena former, tidlösa detaljer och funktionella egenskaper är något som går hem inte bara i norr utan runt om i världen. Generellt sätt är svensk design eftertraktat på hela världsmarknaden oavsett vilken kategori eller bransch det gäller. Svensk modeexport går bra just nu och det gäller även för smyckesdesign där svenska formgivare har stor internationell framgång.

Silvrets betydelse i Sverige

Här i Sverige har silver alltid spelat en betydande roll i det svenska samhället. Vi har i många epoker använt oss av silver inom flertalet områden. Inte minst under vikingatiden, vilket vi än idag hittar bevis på i form av nedgrävda silverskatter. I Sverige har silvret bland annat använts till att skapa vackert matsilver och det blev tidigt vanligt att skaffa bestick i silver och andra silverföremål till hemmet. Även svenskt bruksmaterial har tillverkats med silver och självklart har smycken i alla tider inkluderat silvret. Att värde på silver idag inte är särskilt högt tycks inte påverka svenska formgivares intresse för silver som material. Än idag är silver nämligen ett signum för många verkande inom svensk design.

Svenska designers

Först ut i ledet är självklart Efva Attling som under de senaste decennierna byggt upp ett riktigt imperium för sin unika smyckesskapande. Hennes kollektioner täcker de flesta kategorier och du kan köpa allt från halsband och örhängen till glasögon och klockor från den svenska smyckesdesignern. Efva Attling jobbar flitigt med silver, men använder även guld och vitguld i sina kreationer. Som dekoration använder hon ofta diamanter, små stenar och gravyr – allt i en minimalistisk och tidlös design. Varumärket Efva Attling har dessutom under åren tagit fram smycken i samarbete med Röda Korset. Du hittar ett stort urval av Attlings smycken på Jewelrybox där även Emma Israelssons fantastiska skapelser finns representerade. Emma Israelsson är en utmärkt ambassadör för allt vad svensk design står för; rena linjer och skapelser som passar till både vardag och fest.

Nordens största smyckesmässa

Den kanske viktigaste mässan när det kommer till svensk design inom smyckestillverkning är Precious Fair som går av stapeln en gång om året. Det är huvudsakligen en mässa för leverantörer som i sin tur säljer smycken vidare till butiker inom kategorierna ur, smycken, guld, lifestyle och mode. Under mässan presenteras mängder av tillverkare och designers i en härlig miljö fylld av kreativt skapande. Därutöver erbjuds även unika föreläsningar som är riktade just till dem som jobbar inom ur- och smyckesbranschen. När mässdagen tar slut är det Precious Pub och Club som tar över med party, underhållning och mingel. Det här är en mässa där framför allt nya lovande smyckesdesigners har chansen att göra sig sedda. I år äger Precious Fair rum på Stockholmsmässan helgen kring den 30:e september med start fredagsmorgon.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *