Menu

Svensk design för barn

Intresset för design riktat mot barn är större än någonsin, och vi köper mer än gärna svensk design till våra små. Vi inreder barnrummet med snygga designmöbler, dekorerar med vackra leksaker och tapetserar med dyra designtapeter. Svensk form blommar som aldrig förr och svenska designers skördar stora framgångar världen över. Vi är lyckligt lottade med ett stort antal otroligt skickliga svenska formgivare, och Sverige marknadsförs numera som ett designland internationellt. Under åren 2016-2019 satsar Näringsdepartementet hela 28 miljoner på att öka intresset ytterligare för den svenska designbranschen utanför Sveriges gränser runt om i världen.

I sociala medier förses vi dagligen med inspirerande designbilder, och vi lägger mycket tid och energi på att även våra barn ska vara snyggt klädda och att skapa vackra barnrum med snygga inredningsdetaljer från våra svenska formgivare. Kids Concept, Bjällra of Sweden, Geggamoja och Littlephant är bara några exempel på populära svenska designföretag som har fokus på barn och barnfamiljer.

Prisvärd konst och grafiska posters för barn är ett stort designområde som formligen har exploderat i Sverige de senaste åren. Efterfrågan och utbudet är större än någonsin, och i Sverige har vi flera duktiga illustratörer och formgivare som till exempel Ingela P. Ahrrenius, Stina Wirsén, Jenny Wallmark, Anna Sylvan, Malin Mighetto (Mrs Mighetto) och Anna Grundberg.

Det är enkelt och smidigt att köpa enskilda designers produkter på nätet, och det finns även ett stort antal små och stora webbbutiker som samlar våra mest populära formgivare, till exempel Nordic Poster Collective, House of Hedda och Confident Living.

Även om den svenska designindustrin har en stark och tydlig indentitet i sitt uttryck, så hittar många svenska designers sin inspiration i internationella designmärken runt om i världen. Engelska Burberry eller det Amerikanska klädmärket Ralph Laurens barnkläder till exempel är stora märken som influerar svenska formgivare och speglar sig i svensk design.

Organisationer som främjar svensk design

Svensk Form arbetar på statligt uppdrag för att främja svensk design och designutvecklingen i Sverige samt internationellt genom bland annat oponionsbildning. Den ideella och oberoende medlemsföreningen fungerar som en kunskapsplattform, lyfter viktiga frågor inom form-, design- och arkitekturområdet, och ger även ut den prisbelönta tidningen ”Form”.

I Sverige har vi även flera andra organisationer, nätverk och initiativ som på olika sätt främjar och tar svensk design framåt. Här hittar vi till exempel Föreningen Svenskt Mode, Association of Swedish Fashion Brands, Föreningen Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, Svenska Tecknare, Svenska Moderådet och Sveriges Designer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *