Menu

Svensk konst

Svensk konst

Svensk konst betyder konst som är utförd av en svensk konstnär i Sverige. Den svenska konsten är en del av svensk kultur, men har såklart även påverkats utifrån. Främst har länder som Frankrike, Tyskland och Italien samt de nordiska länderna influerat konsten. Efter det andra världskriget har även konsten påverkats av USA.

Det finns många former av konst, varav bildkonst är en av dem. Bildkonst avser formerna måleri, teckning och grafik, även skulptering inkluderas. Idag ses också fotografi och film som bildkonst. Bildkonst räknas till de sköna konsterna och de fria konsterna, som kallas för liberal arts i USA.

Från början kanske man mest förknippade konst med dyra oljemålningar, men faktum är att det finns otroligt mycket mer än det som är konst. Att inreda sitt hem med fotografier eller tryck på posters och affischer har till exempel idag blivit alltmer populärt. Vanligtvis handlar det om konsttryck som du kan hitta på nätet, alltså tryck på papper av högre kvalitet.

665px-Une_premiere_av_Anders_Zorn_1888En trendig populär inredningstrend idag är den så kallade fotokonsten, vilket helt enkelt är ett fotografi som återspeglar något som tilltalar dig. Fotokonsten har i USA länge varit en accepterad konstform och den började uppmärksammas i Sverige för bara några år sedan. Ett tips är att anpassa valet av ram efter bilden. En gul ram passar exempelvis väldigt bra ihop med ett svartvitt fotografi.

En annan typ av konst som är populär i Sverige är att göra ett kollage, vilket är en sammansättning av olika material som exempelvis tidningsurklipp, kartong, fotografier och snören. Detta klistras upp på en kanvas eller annan hård yta. Ett kollage kan även kombineras med en målning. Det finns också otroligt många fina illustrationer att hitta på nätet. En illustration är en visualisering av någonting som görs av konstnären, vilket tar formen av en ritning, skiss, målning eller fotografi.

Svensk konst går vanligtvis att köpa i posterformat som du kan välja att rama in eller hänga upp som de är. En poster kan beskrivas som en bild utan text som används som väggprydnad. Det är numera relativt enkelt att köpa hem den konst som passar ditt hem och personlighet och det behöver inte kosta skjortan heller. Om du känner för att uppdatera ditt hem med några snygga posters kan du hitta många fina exemplar på nätet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *