Menu

Svensk kläddesign

Sverige har som bekant en stor modeexport i form av H&M, som är en internationell klädkedja med filialer över hela världen. Men det är inte bara H&M som sätter Sverige på världskartan när det gäller kläddesign. Det finns flera skickliga svenska modeformgivare vars namn är välkända inte bara i Sverige, utan också utanför landets gränser.

En av dem är Filippa Knutsson, vars skapelser är kända under märket Filippa K. Filippa K är ett väl etablerat märke på marknaden, och grundades år 1993. Sedan dess har Filippa Knutsson bland annat tilldelats Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för ”framstående entreprenörskap som bidragit till svenskt näringslivs utveckling”.

Några år efter Filippa Knutsson påbörjade Ann-Sofie Back sin karriär som modedesigner, och fick stora framgångar nästan med en gång. År 1997 utsågs hon till exempel till Årets nykomling av modemagasinet Elle, och år 2000 till Årets designer.Bea-Szenfeld

En av de nyaste stjärnorna på den svenska designhimlen är Bea Szenfeld, som examinerades från Beckmans designhögskola år 2002. Efter sin examen startade hon ett eget modehus med kläder för både män och kvinnor. Szenfelds skapelser karakteriseras ofta av två saker: dels att de är konstnärliga och experimentella så till den grad att de gränsar till konst, dels att de är gjorda med återbruk och klimat i åtanke. Szenfeld använder sig nämligen ofta av tyger från secondhandbutiker när hon skapar sina kreationer. Hon använder sig också gärna av annorlunda material som papper och pasta. Det är kanske föga förvånande att artisten Lady Gaga har använt sig av hennes kreationer i en av sina musikvideor.

Att vara kläddesigner i Sverige och leva på sitt yrke är dock inte alltid lätt. Diskussionen om förutsättningarna för modeformgivare i Sverige har förts under många år, och ett av inläggen i den debatten var en utställning som hölls på Dunkers kulturhus i Göteborg, som syftade till att visa hur mycket arbete som ligger bakom ett färdigt plagg. Bland annat Ann-Sofie Back och Bea Szenfeld skickade in plagg till utställningen, med förhoppningen att besökarna skulle inse att kläddesign är ett hantverk – det menade i alla fall Szenfeld.

Om du jobbar som kläddesigner med eget företag, och skulle behöva hjälp med att driva in obetalda fakturor eller andra tjänster från inkasso, hittar du ett pålitligt inkassobolag på Intrum.com.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *