Menu

Svensk glasdesign

692px-GraalglasSvensk glasdesign

Svensk glasdesign är någonting alldeles speciellt med sina traditioner långt tillbaka i tiden. Vi har haft och har fortfarande fantastiska glaskonstnärer i Sverige som skapar otroligt vacker glaskonst.

Glas är en oorganisk smälta som stelnat till fast form. Det är ett fast material som inte har kristalliserats. Glas består av tre komponenter; glasbildare (materialet som utgör glasets grundmaterial), flussmedel (sänker glasets smälttemperatur och viskositet) och stabilisatorer (motverkar flussmedlets påverkan på glasets stabilitet).

Glaset kom till Sverige redan under det första århundradet efter Kristus. Under 1200-talet blåstes glas för kyrkor och kloster i Sverige och 1556 tillverkades vinglas för hovet av Anders Glasmakare av Gustaf Vasa.

Småland har varit ett centrum för den svenska glastillverkningen med välkända namn som Emmaboda, Orrefors och Kosta Boda. Under 1900-talet arbetade glasblåsaren Knut Bergquist på Orrefors glasbruk. Han är en hyllad och välkänd representant för svensk glasdesign. 1916 tog han fram den speciella tekniken graal, där tunna färgade glasskikt läggs över varandra för att skapa vackra mönster.

1200px-Skrufs_glasbruk-2012-07-13Under senare år har många av de stora glasbruken i Sverige tvingats att stänga igen och en del har flyttat produktionen utomlands. Orrefors glasbruk flyttade utomlands 2013, efter 115 år i Sverige. Då detta är ett sådant typiskt svenskt varumärke kan det kännas lite sorgligt, även fast Orrefors lever vidare. Däremot ser vi en stark utveckling bland de mindre glastillverkarna. Många glasformgivare går ihop och skapar mindre hyttor. Där är skapandet ganska fritt, vilket tillåter nya idéer och experiment.

Skruf är ett mindre glasbruk som det går bra för just nu. Ägaren, Kent Elm, planerar att gå samman med andra svenska tillverkare för att ta fram en ursprungsmärkning så att kunderna vet att glaset är svenskproducerat. Många glastillverkare importerar sitt glas för att få ned priserna och en ursprungsmärkning skulle göra kunderna medvetna om detta. Ett annat mindre glasbruk är Målerås som också tror på svensktillverkat glas. De har valt att fokusera på det gjutna glaset och ett starkt formspråk. Det är nog många som föredrar att ha svenskt glas hemma och vi ser en utveckling från slit och släng-mentaliteten till att spara och samla på fina glas.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *