Menu

Svensk ljusdesign

Ljus är en förutsättning för allt mänskligt liv. Vi behöver solljuset för att överleva och må bra. Men vi behöver också ljus för att kunna arbeta och röra oss både utom- och inomhus under årets mörka månader. Då vi lever i ett land med väldigt mycket vinter är det därför ingen konstighet att vi är en nation som har haft många framgångsrika designers inom ljus på olika sätt.

Reglera inomhusljuset med svensk design

Ljus är både en välsignelse och en förbannelse. Svenska bostäder tenderar att utmärkas i internationell jämförelser av stora fönster. Detta beror på att vi vill få in så mycket ljus som möjligt. Under sommarmånaderna är det dock problematiskt då det kan vara svårt att sova när morgonljuset kommer in. Vi har därför blivit bra på att utveckla snygga och praktiska hissgardiner och rullgardiner. När du köper hissgardiner av svensk design kan du själv styra hur pass mycket ljus du vill släppa in.

Sverige är också ledande inom lampdesign och var tidiga att omfamna elektriciteten, förmodligen av samma anledning. Då det är mörkt inomhus behöver vi se för att kunna utföra våra sysslor. En av världens största lampförsäljare är också svensk, nämligen IKEA. Hos dem hittar du flera hundra olika lampor av olika typer. Vissa av dem är till och med ormsäkra så att du ska kunna sova extra tryggt. En annan känd svensk lampdesigner är Greta Magnusson Grossman som bland annat ritade lamporna Gräshoppa och Kobra. De finns fortfarande i produktion för den som vill ha bra ljus och samtidigt inreda sitt hem med ikonisk svensk design.

Tänd ett ljus och låt det brinna

En av världshistoriens viktigaste uppfinningar är säkerhetständstickan, och den är svensk. Före 1844 när denna banbrytande uppfinning såg dagens ljus fick man tända lampor och lyktor med hjälp av fosfor, fnöske och andra liknande verktyg. Detta var på många sätt farligt, både i form av att gaserna från antändningen var hälsovådlig, men också för att dessa metoder var osäkra och ledde till många bränder. Det som gör säkerhetständstickan unik är att du behöver använda ett särskilt plån för att få fyr på den. Det gjorde att det både blev enklare att tända på och att färre olyckor skedde. Varumärket Solstickan har utvecklats till att vara ett av de mest kända svenska designklassikerna med en logotyp i form av en liten pojke som de flesta nog känner igen.

En annan svensk klassiker inom levande ljus-design är Skultuna Messingsbruk, numera mest känt som Skultuna. De startade redan på 1600-talet. Då främst med produktion av olika nyttoföremål i mässing så som kittlar och mässingsplåt till bland annat kyrktak. Idag är de en av Sveriges ledande producenter inom ljusstakar och andra ljusrelaterade inredningsdetaljer. Deras produkter är alltid väl designade och lagom prissatta för att de ska kunna bli uppskattade presenter utan att gräva ett för djupt hål i plånboken hos givaren.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *