Menu

Svensk tapetdesign

De senaste åren har det blivit trendigt att ha väggar som går i en enhetlig färg, helst i beige eller i vitt. Det kan många tycka är lite synd, eftersom Sverige har en lång historia med tapetdesign och yrket tapetserare är inte lika vanligt som det var för 100 år sedan. Många känner att de har kompetensen att tapetsera på egen hand. Men det kan vara bra att anlita en tapetserare för att vara säker på att dina tapeter blir jämna och sitter bra på väggen i många år framöver. Om du till exempel bor i Stockholm söker du efter tapetserare i Stockholm för att snabbt få fram flera förslag på tapetserare i ditt närområde.

Med det sagt går vi in på några av våra mest kända svenska tapetdesigners.

Svenskt tenn

Svenskt tenn är ett känt inredningsföretag som funnits sedan år 1924. Företagets grundare hette Estrid Ericson och arbetade som teckningslärare. Med hennes unika design växte företaget framgång och förutom att de har tagit fram unika mönster till inredning och möbler så finns det även tapeter. Det som kännetecknar svenskt tenn är att de använder sig av färgglada mönster som är stilfulla och unika.

Sandberg

Ett annat exempel på en klassisk svensk design när det kommer till tapeter är Sandberg. Företaget grundades för omkring 40 år sedan av Örjan Sandberg. Med deras unika tapeter har de bland annat blivit kunglig hovleverantör. Deras tapeter tillhör den klassiska skandinaviska stilen och blandar mönster och färger på ett sätt som får dina väggar att bli unika och stilrena.

Duro

År 1930 i orten Hagatröm som ligger i Gävle grundades företaget Duro. Duro är idag en av våra mest kända tapettillverkare och precis som Sandberg är de en kunglig hovleverantör. De har bland annat samarbetat med Sigvard Bernadotte som tog fram designer till några av deras tapeter på 1950-talet. Sedan dess har företaget fortsatt att samarbeta med kända designers för att få fram unika tapeter i skandinavisk design.

Boråstapeter

Boråstapeter är ett annat exempel på ett framgångsrikt företag som designar och tillverkar tapeter. Företaget grundades redan i början på 1900-talet av Waldemar Andrén. Han började att ta fram tapeter, för fler skulle ha råd att köpa tapeter och ha möjligheten till att ha ett modernt hem. Med över hundra års erfarenhet har Boråstapeter blivit ett starkt etablerat företag som inspireras av de svenska traditionerna. Idag jobbar flera designers för Boråstapeter. Några exempel på designers som jobbar för Boråstapeter är Amanda Nordblad, Ingela Wingborg, Jenny Hahne Gadd, Sissa Sundling, Ulrica Hurtig, Noomi Spange och Madeleine Sidemo.

För att sammanfatta vad svensk tapetdesign är idag så utgår vi från en klassisk, skandinavisk design på ett sätt som är tidlöst. Tapeterna får gärna bestå av olika mönster, helst ska de vara inspirerade av naturen. En typisk svensk tapet består av ett mönster av blommor som gärna får ha lite färg medan bakgrunden ska vara neutral.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *