Menu

Höganäs Keramik

Höganäs Keramik har en historia som sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden. År 1909 grundades Andersson & Johanssons Lergodsfabrik. Den skulle senare komma att få namnet Höganäs. Ett namn som är välbekant både bland invånare i Sverige, men också i övriga länder runt om i världen. Fem år efter att företaget startats hade man lyckats etablera sig så bra att man kunde delta på den Baltiska utställningen som hölls i Malmö. Under 1920-talet började man mer och mer övergå till att producera produkter i stengods. I början av 1930-talet kom de första egna kollektionerna av ugnsfasta produkter ut till försäljning. Idag ägs företaget av den Fiskars. Man tillverkar fortfarande olika former av stengods och det finns många populära produktserier från Höganäs. Däremot använder man inte längre fabriken i Höganäs. 2008 förflyttades all produktion till verkstäder i Kina, främst på grund av att kostnaderna för tillverkningen blev billigare än om man valt att hålla kvar fabrikerna i Sverige.

Höganäs keramik lever kvar

Där den gamla fabriken i Höganäs en gång stod finns idag ett Keramiskt center. Det startades för att man ville se till att keramikkonstens historia skulle leva kvar i Sverige, och den självklara lokalen blev naturligtvis de gamla anrika fabrikslokalerna. Besöker man Keramiskt center kan man både se utställningar, men även köpa keramik. I anslutning till centret finns det också en outlet där det säljs olika keramiska föremål. Höganäs har verkligen tagit vara på företaget som har satt ortens namn på kartan, men staden bjuder även på annan konst. Om man någon gång åker förbi Höganäs kan det vara trevligt att svänga in och se vad staden har att erbjuda. Faktum är att många kända konstnärer och designers har tillbringat tid i staden för att vara med och ta fram nya former av framförallt keramik. År 2011 bildade man något som kallades Höganäsgruppen. Den här konstellationen skapades för att man ville bibehålla någon form av keramikverksamhet på orten, trots att de stora produktionerna flyttats till Asien. Idag är det runt 25 konstnärer som är verksamma inom gruppen och de skapar brukskeramik och keramisk konst.

Samlarobjekt från Höganäs Keramik

En del av de produkter som Höganäs Keramik tillverkat har fått ett samlarvärde. Det finns en stor grupp antikvitetshandlare som suktar efter specifika produkter från specifika år. Många reser runt på loppisar och marknader i hopp om att hitta just det föremål man letat efter en lång tid. Äger man äldre Höganäs Keramik kan det därför vara lönsamt att ta reda på vad de har för värde. Speciellt krus från Höganäs har varit eftertraktade de senaste åren. Råkar det finnas något i skåpen som har ett värde kan man antingen välja att sälja dem vidare, eller att spara dem och hoppas att de ökar i värde ännu mer. Företaget har gjort väldigt många vackra produkter, både mönstrade och enkla. Vill man uppnå samma känsla som ett riktigt ståtlig dekorerat porslinsföremål haft men inte har råd att köpa nån av de gamla antikviteterna kan man istället investera i något som liknar keramik. Idag finns det till exempel många telefonskal som påminner om gamla porslinstallrikar – läs mer här för att hitta inspiration.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *